NOVINKY

Novinkou roku 2025 je pěstování KMÍNU    odrůdy KAMÍN

Tuto odrůdu vyšlechtili manželé Kameníkovi z Keřkova. Jejich práce trvala 13 let, přičemž šlechtění probíhalo ruční metodou, kdy se vybírají nejsilnější jedinci po každé sklizni. Svým úsilím a odborností tak přispěli k vysoké kvalitě Českého kmínu. 

Dvouletý Český kmín je kvalitnější, aromatičtější a obsahuje vysoký, minimálně 2,8% podíl silic. Svou intenzivní chutí, která jde až do mátových tónů, dodává pokrmům specifickou chuť pravého kmínu a charakteristický ráz. Díky své aromatičnosti navíc umožňuje menší spotřebu při vaření, než je tomu u jednoletého kmínu, čímž si upevňuje své místo v tradiční české gastronomii.

Nově pěstujeme: Pšenice RUFIA

Užitná hodnota je dána purpurovou barvou zrna určeného pro speciální využití, a proto je odrůda ve srovnání s registrovanými odrůdami pšenice seté jarní pěstovanými v režimu ekologického zemědělství zřejmým přínosem. Rufia je pekařská polopozdní až pozdní odrůda s purpurovou barvou zrna určená pro speciální využití. Pekařská jakost chlebová (kategorie B). Purpurové zabarvení nově vyšlechtěné odrůdy 'Rufia' je způsobeno přírodními antokyany, které mají preventivní účinky proti civilizačním chorobám. Antokyany se vyskytují hlavně v povrchových vrstvách zrna (perikarpu), proto lze doporučit mlynářské zpracovávání celého zrna. (ZDROJ: vurv.cz) 

Registrován jako osoba podnikající 

v ekologickém zemědělství ke dni 10.5.2022
pod č.j. MZE-30766/2022-13112

Vytvořte si webové stránky zdarma!